Danskurs Valdresspringar

Kurser:
Danskurs Valdresspringar
Fredag 31/5 kl 9.00- 12.30

Danskurs Valdresspringar
Lördag 1/6 kl 9.00- 12.30

Tore Bolstad och Karolina Brändström har kurs i Valdresspringar som är en dans i tretakt från fjällbygden Valdres i Norge. Under kursen går de igenom de olika delarna av dansen, men det blir också tid att ’bara dansa’ och lära känna musiken.

Tore Bolstad 
är mest känd som en fantastisk spelman i Valdrestradition. Han har bland annat vunnit Landskappleiken
(hardingfele klass A, 2001) och är mycket uppskattad som spelman på såväl kurs som konsert. Han är också A-klass dansare.

Karolina Odin Bolstad
är svensk folkdansare som är bosatt i Norge sedan tio år. Hon har gått en utbildning under en termin i svensk folkdans på Malungs folkhögskola. Karolina är en uppskattad instuktör i Valdresspringar sedan många år.

Olav Luksengård Mjelva spelman.

Danskurs Finnskogspols

Kurser:
Torsdag 30/5 kl 14.30- 18.00

Lördag 1/6 kl 14.30- 18.00

Danskurs med Veslemøy Nordset och Mats Berglund.
Veslemøy, är en av Norges främsta dansare och hon har specialiserat sig på "polsdans frå finnskogen". Hon är en av de som betytt mest för revitaliseringsarbetet med den dans som från första början kallades för polsdans från Gravberget.  Finnskogspolsen kan beskrivas som en polsdans med tre markerade svikter i takten, där tredje svikten är något kortare och lättare än de två första, lite förenklat kallar man detta kort trea. Den är en medryckande och sprittande dans. Den här typen av asymmetrisk tretakt hittar man i hela den värmländska/norska finnskogen, som betraktas som ett gemensamt kultur- och traditionsområde, men samma rytmprincip återfinns i en stor del av södra Norge, inklusive Telemark. Veslemøy Nordset har bland annat vunnit första pris i pardans på Landskappleiken. Mats Berglund kommer att vara spelman åt Veslemøy i Finnskogspolsen.
2018 blev Veslemøy, hennes danspartner Bjørn Sverre Hol Haugen och spelmannen Mats Berglund vinnare i Dans Fele klass A med utmärkelsen Kongepokalvinnare vid Landskappleiken i Trysil.

https://www.youtube.com/watch?v=1MtxS4CDC

Danskurs springlek

Kurser:
Danskurs springlek

Fredag 31/5 kl 14.30- 18.00

Perjos
 Lars Halvarsson kommer att leda en kurs i Springlek. Springlek har varit en mycket allmänt förekommande dans i norra Västerdalarna. Springleken beskrivs som något rytmiskt egendomligt i dansen och spelsättet. En livlig och yvig dans. Det berättas att när Malungsfolket var ute på gårdfarihandel, var det ett omtyckt nöje att se dem dansa denna lek. Lars har dansat och utvecklat springleken sedan 90-talet. Springleken är en snabb dans med möjligheter till improvisationer. Det finns en beskrivning som säger att Lars och Lisa är mera ovanför golvet än på golvet. Perjos Lars är uppväxt i Västra Fors och bor sedan många år tillbaka i Lima. Han kommer från en musikalisk miljö och har i hela sitt liv levt med sång, spel och dans. Han sjunger och spelar fiol och gör det gärna till dans. Genom en mångårig process som bottnar i enstark musikalisk och kulturell förankring har han tillsammans med Lisa utforskat samspelet mellan dans och musik, och lyckats levandegöra dansen. Lars vill förmedla glädjen dansen och att samspelet mellan musiken och dansen är viktigt.