Anna-Karin Jobs Arnberg

Armringar med broderi och fransar som i Västerdalarna
Anna-Karin är född och uppvuxen i Dala-Floda
Redan som barn hade hon ett starkt intresse och en dragning till folkkulturen. Som 9-åring började hon dansa i folkdanslaget och några
år senare medlem i det lokala spelmanslaget.
Flodabroderiet ”påsöm” och kom naturligt in i livet genom att hennes mamma broderade, men framförallt genom gammelmostern Karin Lundin som var en av bygdens stora brodöser och hade som hemyrke att brodera till dräkten via hemslöjden. Anna-Karin fick tidigt gå som lärling hos henne.

2004 erhöll Anna-Karin gesällbrev i det folkliga yllebroderiet påsöm och påbörjar under våren 2018 sin mästarutbildning i broderiyrket.

I hela västerdalarna har männen använt broderade armringar till högtider. Broderiet är av en ålderdomlig karaktär där mönster såsom romber, stjärnor och evighetssymboler är frekventa. Broderierna är utförda i ett tunt z-tvinnat tvåtrådigt garn. På armringarna är det sytt en bård med fransar i mönster. Ofta ser man hur ålderdomliga armringar har återbrukats till kjolväskor eller kragar för barn. 

https://www.facebook.com/Flodaros-hantverk-kurser-och-föreläsningar-1577424119234644/?ref=ts&fref=ts

Material:
Kläde eller vadmal. Z-tvinnat tvåtrådigt tunt  garn. Materialkit finns att köpa till ett par armringar och kostar 400 kr/materialpaket.