Anna-Karin Jobs Arnberg

Torsdag 30/5 kl 14.30- 18.00
Sticka en sjal eller handledsvärmare

Fredag 31/5 kl 14.30- 18.00
Armringar som i Västerdalarna

Anna-Karin är född och uppvuxen i Dala-Floda
Redan som barn hade hon ett starkt intresse och en dragning till folkkulturen. Som 9-åring började hon dansa i folkdanslaget och några
år senare medlem i det lokala spelmanslaget.
Flodabroderiet ”påsöm” och kom naturligt in i livet genom att hennes mamma broderade, men framförallt genom gammelmostern Karin Lundin som var en av bygdens stora brodöser och hade som hemyrke att brodera till dräkten via hemslöjden. Anna-Karin fick tidigt gå som lärling hos henne.

2018 erhöll Anna-Karin mästarbrev i broderiyrket.

I Dala-Floda finns ett småskaligt spinneri som spinner ull från svenska lantraser. I kursen  sticka en sjal eller en handledsvärmare arbetar vi med Wålberggarnet och stora stickor. Du kan vara helt nybörjare på stickning.

I hela västerdalarna har männen använt broderade armringar till högtider. Broderiet är av en ålderdomlig karaktär där mönster såsom romber, stjärnor och evighetssymboler är frekventa. Broderierna är utförda i ett tunt z-tvinnat tvåtrådigt garn. På armringarna är det sytt en bård med fransar i mönster. Ofta ser man hur ålderdomliga armringar har återbrukats till kjolväskor eller kragar för barn. 

https://www.facebook.com/Flodaros-hantverk-kurser-och-föreläsningar-1577424119234644/?ref=ts&fref=ts

Material:
Kläde eller vadmal. Z-tvinnat tvåtrådigt tunt  garn. Materialkit finns att köpa till ett par armringar och kostar 400 kr/materialpaket.

Tore Qvarfordt

Kurser:
Fredag 31/5 kl 9.00- 12.30
Tälj i färskt virke, sked eller smörkniv

Lördag 1/6 kl 9.00- 12.30
Slöjda i näver

Vill du slöjda en sked eller en smörkniv? Här får du prova olika täljgrepp och arbeta med färskt trä och slöjda något för trädgården eller några enkla köksredskap.

Nävern är utmärkt att förvara saker (kanske ett fiolharts?) eller mat. I Dalarna är det vanligt att man gjort burkar, korgar och askar i flaknäver som dekorerats med tygbitar och rötter. Prova på att göra en liten ask i näver med botten och lock som sedan dekoreras.

Lärare på kursen är Tore Qvarfordt, som är huvudlärare i trä- och smideslinjen på Västerbergs folkhögskola och f.d. länshemslöjdskonsulent. Tore har lång erfarenhet av olika slöjdtekniker och har haft många kurser i täljning och korvtillverkning.