Mona Løkting

Kurs i detalj på korsettsnøreliv
Kurser
Torsdag 10/5 kl 14.00- 18.00.
Kursen fortsätter fredag 11/5 kl 9-00- 13.00

Mona Løkting kommer från Lillehammer. Efter många år som anställd på Husfliden blev hon utvald till att bli hantverksstipendiat. I flera år studerade hon både teoretiskt och praktiskt sitt ”fag” inom bunads och sömnadstraditoner. Nu driver och äger hon företaget Staslig, håndverk & tradisjon - En håndverksbedrift med røtter i tradisjonen i Lillehammer. 

Så här beskriver Mona sin kurs som är 8 klocktimmar:
Kurs i detalj på korsettsnøreliv. Her får kursdeltagerne prøve å sy detaljer på et korsettsnøreliv som f.eks. stikninger, skinnkanter og snørehull mm. Alt sys for håd med lintråd i naturstoffer som ulldamask, linlerret og skinn. Mange bevarte korsettsøreliv finnes på Hedmarken, Sør-Østerdal og i Gudbrandsdalen. Disse har vært en del av garderoben til bøndene på Østlandet, på 1700- og tidlig 1800- tall. De er som oftest sydd av fine importerte stoffer, og er tydelig blitt inspirert av motekorsettene i England og ellers i Europa. Korsettene er selvfølgelig sydd for hånd med lintråd og tungene er kantet med skinn. Bondekorsettene er stivet opp med hvalbarder, jern- og trespiler. 

Vad behöver man ha med sig för att vara med på kursen:
Gode synåler, stoff- og trådsaks, skarpt kritt, linjal, tråkletråd i bomull, knappenåler, blyant, strikkepinne str. 5 og målbånd(sømmometer)
Materialkostnad:  
Kr. 200 kr materialpakke. Pakken inneholder klipt stoff av ulldamask, fôr av linlerret, skinnkanter, lintråd og sømbeskrivelse

Mona Løkting

Sonja Berlin

Brickbandsvävning
Kurs
Lördag 12/5 kl 14.00- 18.00. 
Kursen fortsätter söndag 13/5 kl 9.00- 13.00

Sonja Berlin är textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia. Hon är utbildad vid Raulandakademiet i Telemark och har en masterexamen inom ämnet traditionellkonst. Hennes kunskaper i brickvävning är djup och hon har studerat och vävt både Norska och Svenska band liksom band från övriga delen av världen. Förutom att hålla kurser så har Sonja en mängd utställningar och föreläsningar, både i Sverige och utomlands. Hon har undervisat barn som vuxna och har skrivit tre böcker i ämnet.

Så här beskriver Sonja sin kurs som är 8 klocktimmar:
De mest kända brickvävda banden i Norden är Bältesband och Vippeband från Telemark, men vävtekniken har funnits även i andra regioner i Skandinavien. I Dalarna talar man om kortväv, på norska sidan snålband och brikkevevde bånd. Man vävde bland annat förklädesband och hängslor och andra bruksband. Vi kommer att väva med lin och ullgarn, arbetsexempel i redan trädda brickor samt gå igenom grunderna för egna varpuppsättningar.
Sonjas webbsida: http://www.sonjaberlin.com

Vad behöver man ha med sig för att vara med på kursen:
Deltagare som har egna brickor och lämpliga två-trådiga garner i lin och ull kan ta med det.
Brickor och övriga redskap + garn kommer att finnas att köpa. Ryggbälten finns att låna.
Materialkostnad:
Ca 500 kr om man vill köpa en grundutrustning, det blir annars helt olika beroende på vad man tidigare har. För enbart vävning i uppsatta varplängder 100 kr deltagare.
Brickor och övriga redskap + garn kommer att finnas att köpa samt böckerna Vridna trådar och tankar om brickvävning och Tabletweaving in true Nordic fashion.
Fotograf: Bo Arrhed

Anna-Karin Jobs Arnberg

Armringar med broderi och fransar som i Västerdalarna
Kurs
Fredag 11/5 kl 14.00- 18.00
Kursen fortsätter lördag 12/5 kl 9.00- 13.00

Anna-Karin är född och uppvuxen i Dala-Floda
Redan som barn hade hon ett starkt intresse och en dragning till folkkulturen. Som 9-åring började hon dansa i folkdanslaget och några
år senare medlem i det lokala spelmanslaget.
Flodabroderiet ”påsöm” och kom naturligt in i livet genom att hennes mamma broderade, men framförallt genom gammelmostern Karin Lundin som var en av bygdens stora brodöser och hade som hemyrke att brodera till dräkten via hemslöjden. Anna-Karin fick tidigt gå som lärling hos henne.

2004 erhöll Anna-Karin gesällbrev i det folkliga yllebroderiet påsöm och påbörjar under våren 2018 sin mästarutbildning i broderiyrket.

Kursen är 8 klocktimmar och du får påbörja ett par armringar med frans så som i Västerdalarna.

I hela västerdalarna har männen använt broderade armringar till högtider. Broderiet är av en ålderdomlig karaktär där mönster såsom romber, stjärnor och evighetssymboler är frekventa. Broderierna är utförda i ett tunt z-tvinnat tvåtrådigt garn. På armringarna är det sytt en bård med fransar i mönster. Ofta ser man hur ålderdomliga armringar har återbrukats till kjolväskor eller kragar för barn. 
https://www.facebook.com/Flodaros-hantverk-kurser-och-föreläsningar-1577424119234644/?ref=ts&fref=ts

Material:
Kläde eller vadmal. Z-tvinnat tvåtrådigt tunt  garn. Materialkit finns att köpa till ett par armringar och kostar 400 kr/materialpaket.

Karin Kahnlund

Tvåändsstickning grund
Kurs
Torsdag 10/5 kl 14.00- 18.00
Kursen fortsätter fredag 11/5 kl 9.00- 13.00

Karin Kahnlund kommer att ge två kurser i tvåändsstickning. En grundkurs där du får jobba med uppläggningar, teknik och stickning. Vid kursen påbörjar du handledsvärmare eller halvvantar. Fortsättningskursen kommer att ägnas åt tvåändsstickade mönster i flera färger och maskor på det sätt som man gjort på livtröjärmar och handplagg i hela Västerdalarna.

Karin är uppväxt i Falun och intresserade sig tidigt för hemslöjd. Hon är utbildad vid Högre Hemslöjdsutbildningen på HV skola 1988-1990 och har haft arbete bland annat som butikschef och hemslöjdskonsulent.
1999 tog stickningen över och Karin startade sitt företag Uppstickaren. Där undervisar hon i hand- och maskinstickning, säljer garner, materialsatser och stickmaskiner. Karin är en mycket uppskattad och ofta anlitad kursledare både i Sverige och utomlands.
År 2000 fick Karin Nordiska museets och SHRs stipendium Slöjdjul. 2011 fick hon i uppdrag av bokförlaget Rediviva ge ut boken ”Sticka efter Svenska mönster”.

I Dalarna har man uteslutande stickat i tvåändsstickning i både bruks- och folkdräktplagg. Framförallt har byarna längst Västerdalarna visat på en stor rikedom i tekniken gällande både plagg, mönster, krusning och färgkombinationer.

”Jag inspireras av äldre folkliga plagg och traditioner. I folkdräkterna i Dalarna ingår i flera socknar tvåändsstickade delar; vantar, strumpor, mössor och stickade ärmar. Nästan varje socken har sitt sätt att tekniskt lösa hur de stickar. Jag vill vara en del i den långa kedjan av kunskapsbärare och se till att traditionen och tekniken överlever in i framtiden. Att få vara med och utveckla tvåändsstickningen sporrar också!”

Kari-Anne Pedersen

Broderi fra Øst-Telemark
Kurs
Lördag 12/5 kl 14.00- 18.00
Kursen fortsätter söndag 13/5 kl 9.00- 13.00

Kari-Anne Pedersen har lång erfarenhet av folkdräkter och bunader. Som konservator vid Norsk folkemuseum med specialområde är dräkt och textil har hon arbetat med äldre plagg, dess sömnad och utsmyckningar. Kari-Anne har gesällbrev i ”kjole-og draktsøm” och har en magistergrad i etnologi. Kari-Anne har skrivit två egna böcker ”Når klær blir bunad” och ”Bunad og folkedrakt. Beltestakk før og nå” samt medverkat i ett flertal böcker. Kari-Anne är förutom en mycket uppskattad kursledare också en ansedd föredragshållare.

Hennes specialintresse är gamla broderitekniker från Øst-Telemark. Under perioden från 1800 till 1850 bestod av kvinnornas särkar i östra Telemark, av en vitskjorta med mångfärgat broderi i antingen rosesøm eller tellesøm, dvs korssting og smøygsting.

Under kursen får du prova på att broderiera rosesøm och tellesøm, så som man har gjort på folkedrakten i  Øst-Telemark, fra ca 1800-1900. Materialkit kommer att finnas till försäljning.